Festival v Grécku 2019

Michal Jenčo  |  12 Sep 2019
Festival v Grécku 2019 – FS Lipovec

        Dňa ,24.8.2019,  Folklórny súbor Lipovec vycestoval do gréckeho mesta Larissa, na štvrtý ročník folklórneho festivalu s názvom ,,Cultural meeting in Larissa“. Po 20-hodinovej ceste autobusom nás v Larisse privítala naša delegátka Aspasia Gkountouva spolu s celým organizačným tímom. Ubytovaní sme boli v centre mesta, v hoteli Dionissos, spolu s folklórnymi súbormi zo Srbska a Paraguaya. Miestny folklór bol prezentovaný domácimi súbormi.

      V prvý deň festivalu nám ukázali históriu mesta a večer sme otvorili festival sprievodom a vystúpením na námestí. Každý deň festivalu sme vystupovali vo večerných hodinách s bohatou účasťou divákov. Vo štvrtok a v sobotu sme strávili slnečný deň pri mori. V sobotu sme cestou k moru navštívili kaňon Tempe, ležiaci medzi pohoriami Olympus a Ossa. Na tomto mieste sa nachádza hrob sv. Paraskevy, rímskej mučenice, ktorá má pre Grékov veľký význam. V stredu sme sa zúčastnili prehliadky múzea a workshopu, na ktorom sme si vyskúšali tradičnú grécku výrobu potlače na plátno. Počas pobytu sa o nás veľmi dobre starali. Ochutnali sme tradičnú grécku kuchyňu, ktorá bola veľmi chutná. Festival sme zakončili 1. septembra, t.j. v nedeľu, spoločnou liturgiou v gréckokatolíckom chráme sv. Gregora a záverečným galaprogramom. V pondelok ráno sme sa rozlúčili s našimi organizátormi a vycestovali sme domov.

        Za tento pobyt plný pozitívnych zážitkov chceme v prvom rade poďakovať tete Aničke a ujovi Mirovi Jenčovým a taktiež všetkým sponzorom, ktorí prispeli svojimi 2% z daní, čím nám umožnil vycestovať za hranice Slovenska reprezentovať náš folklór a mesto Vranov nad Topľou.